Vad är Kefir?

Du känner kanske till olika fermenterade produkter så som syrat smör, surkål, kimchi och kombucha? Men så finns det ju även det som heter Kefir. Du kanske funderar på att testa Kefir, men vill veta lite mer om det? Kefir, det är en fermenterad mjölkdryck som man gör av så kallade kefirgryn. Sedan finns det även vattenkefir. Mjölkkefir, den sägs vara hemligheten bakom att kaukasier har så god hälsa vid hög ålder. Kefiren har härstammar just från Kaukasusbergen. Kefir går att tillverka med nästan all sorts mjölk som till exempel:

  • Komjölk
  • Getmjölk
  • Fårmjölk
  • Kamelmjölk

Kefirgryn, det är egentligen inte ett gryn, utan det ser bara ut som det. ”Grynen” består av mjölksyrebakterier, jäst, salt, protein, lipider och socker. Detta är vad bakterierna så att säga äter av. När de blandas med mjölk, så kommer det börja surna samt att det blir som kolsyra. Efter denna process kommer mjölken att innehålla en massa nyttiga mikroorganismer.

Hälsofrämjande egenskaper hos Kefir

I Kefir så finns det en hel del hälsofrämjande komponenter. Bland annat innehåller det goda probiotiska mikroorganismer samt att det även är en bra källa till kalcium. Med Kefir kan du boosta din tarmhälsa på ett bra sätt, samt att den hjälper till att stärka benen, minska risken för diabetes typ 2, sänka ditt kolesterolvärde samt en massa mer.

Det är nyttigt att dricka kefir samt att det är även enkelt att göra egen. Det är bara att köpa hem kefirgryn samt sedan blanda detta med en valfri mjölk. Ju fetare mjölk, desto krämigare konsistens på kefiren.